Helsesykepleiere vaksinerer avgangselever mot smittsom hjernehinnebetennelse

Vaksinering gjennomføres 12. og 18. oktober 2023. Rom Lille Haldde (samme gang som personalrommet i J-bygg)

Russefeiring innebærer  for mange tett samvær med andre, festing og lite søvn. Det gjør at ungdom kan være mer mottakelig for smitte med med meningokokkbakterien enn ellers, og ha større risiko for å utvikle alvorlig sykdom

 

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom kan reduseres ved å følge disse rådene:

 • Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger å få hvile, det styrker motstandskraften.
 • Ikke rop og skrik så mye at du blir hes og halsen sår. Dette gjør slimhinnene mer mottakelig for infeksjoner.
 • Unngå å drikke av samme flaske/boks/glass som andre.
 • Kyss bare kjæresten din.
 • Ikke del sigarett med andre. 
 • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.
 • Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er syke og har feber.

Vaksinasjon på skolen.

Vaksinasjon vil finne sted 12 og 18 oktober 2023. Oppmøte fra 0900 - 1430.

Vaksinen er gratis.  Vaksinen kan settes av helsesykepleier på skolen. 

Helsesykepleier anbefaler  at ungdom som skal delta aktivt i russefeiring til våren vurderer å vaksinere seg med meningokokk A+C+W135+Y-konjugatvaksine.

Symptomer på infeksjon:

Opplever du at du har symptomer som ligner på de som er vanlige for meningokokkinfeksjon, er det viktig at du oppsøker lege så fort som mulig. Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan ligne på hverandre.

 

 • Influensalignende symptomer, eller feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast er vanligst i begynnelsen.
 • Utslett kan være et alvorlig tegn og må tas alvorlig. Sjekk utslett med å trykk et glass over det. Hvis du ikke kan trykke bort utslettet dreier det seg om småblødninger i huden og det kan være meningokokksykdom. Da må du kontakte lege eller sykehus snarest.
 • Tegn som stiv nakke, stiv rygg og nedsatt bevissthet av alle grader kan komme forholdsvis sent i sykdomsforløpet og oppstår i de tilfeller av meningokokksykdom som arter seg som hjernehinnebetennelse.
 • Inkubasjonstiden er 2–10 dager, vanligvis 3-4 dager. Sykdommen kan i løpet av få timer utvikle seg til en livstruende tilstand. Dødeligheten er omtrent 10%, og høyest ved septikemi..
 • De aller alvorlige tilfellene, de med blodforgiftning, forløper uten nakkestivhet, og kan utvikle seg meget raskt. Ikke vent til noen av disse symptomene opptrer for å søke lege, hvis du har noen av de andre symptomene som er nevnt i denne lista
 • Omtrent 20% av pasientene får varige følgetilstander som døvhet, hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker. Mildt sykdomsforløp forekommer også. 30% av all meningokokksykdom opptrer hos ungdom mellom 13 og 20 år.

 

Meningokokkvaksinen beskytter mot flere typer meningokokkbakterier.

Det finnes ulike typer av meningokokkbakterien. Den vanligste forekommende typen blant russen har tidligere vært gruppe B, og den er det ikke tilgjengelig vaksine mot. De siste årene har et økende antall av sykdomstilfellene hos russ og andre unge vært forårsaket av gruppe C og Y. For disse meningokokktypene finnes det en effektiv og trygg vaksine.

Selv om vaksinen ikke dekker alle typer av meningokokkbakterien kan den hindre en stor andel av meningitt tilfeller som kan oppstår i forbindelse med russefeiringen.  Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse og denne beskyttelsen varer i flere år.