Individuell tilrettelagt opplæring (ITO)
Opplever du at du har behov for individuell tilrettelagt opplæring, men er usikker på hvem du skal ta kontakt med og hvordan veien går videre?
Publisert 11.05.2020 12.12
Sist endret 14.03.2025 14.33
Opplever du at du ikke får godt nok læringsutbytte av den ordinære opplæringen, anbefaler vi at du først snakker med en fagperson om dette - enten en lærer, rådgiver, avdelingsleder på skolen eller PPT Finnmark fylkeskommune.
Veien videre
Kartlegging og tiltak
Skolen kartlegger og vurderer ditt utbytte av ordinær og tilpasset opplæring, samt prøver ut tiltak.
- Pedagogisk rapport
Viser det seg at du ikke får et tilfredsstillende utbytte av ordinær opplæring, skriver skolen en pedagogisk rapport basert på kartleggingen.
- Henvisning til PPT
Skolen sender henvisning til PPT sammen med den pedagogiske rapporten, og dette krever ditt samtykke.
- Sakkyndig vurdering
PPT utarbeider sakkyndig vurdering om dine vansker, sterke sider, videre tilrettelegging og mål for opplæringen. PPT kontakter deg og andre som er aktuelt å samarbeide med.
- Enkeltvedtak om individuell tilrettelagt opplæring
Rektor lager enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring, basert på den sakkyndige vurderingen. Enkeltvedtaket bestemmer hvilken opplæring du har rett til.
- Individuell opplæringsplan (IOP)
Din lærer lager IOP i de fag du har vedtak om individuell tilrettelagt opplæring.
- Oppfølging
Hvis du opplever at du ikke lenger trenger individuell tilrettelagt opplæring, eller har nye behov for tilrettelegging, kan det være nødvendig med en ny sakkyndig vurdering og nytt vedtak.