Friluftsliv
Læreplanmål Aktivitetslære 2
Friluftsliv
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
- praktisere friluftsliv til ulike årstider med rot i lokale tradisjoner
- planlegge, gjennomføre og vurdere tur med overnatting ute i nytt naturmiljø
- praktisere førstehjelp og livreddende ferdigheter i ulike naturmiljøer til forskjellige årstider
- reflektere over opplevelser i naturen.
I tråd med vurderingskriteriene er følgende arbeidsoppgaver viktige i vurderingen i forbindelse med turen.
- Planlegge og gjennomføre en gruppeoppgave der dere skal undervise medelever i førstehjelp ut fra oppgaven dere har fått tildelt.
- Kunne bruke førstehjelpsutstyr i forhold til oppgaven dere skal presentere.
- Kunne gjøre rede for viktige momenter dere må gjennomføre ved oppstått skade
- Lage en skriftlig momentliste over hva du bør gjøre om du kommer til et sted der du er førstemann til den skaden gruppen skal omtale
Grupper
- Hodeskade:
- Beinbrudd:
- Brannskade/ Forbrenning:
- Hypotermi (Nedkjøling):
- Presentasjonen foregår etter rekkefølgen i dette skjemaet.
- Etter alle presentasjonene skal dere bade for å se hvordan kroppen reagerer ved nedkjøling
Forventninger fra elevene:
- Bli kald, fryse
- Å lære, erfare gjennom å praktisere 1. hjelp og livredning.
- At det blir koselig
Vurderingskriterier:
- Gjennomføre opprinnelig plan.
- Ha med og kan bruke nødvendig utstyr.
- Engasjement for læring og utfordringer underveis på turen.
Rammefaktorer:
Tidsrom: Torsdag 06.05.21
Område: Kåfjord (Kreta)
Totalt 8 elever med på turen.
Lærere: Daniel Strand (95026771) Lill Eli Johansen 93441727
Avdelingsleder Alf Roger Storhaug tlf. 48286619
Detaljert beskrivelse av ruta
Plan A
Avreise kl.0900 fra vgs med buss til Kåfjord. Forflytning til egnet leirplass. Distanse ca.1 km. Aktiviteter underveis er førstehjelp, fiske, lage og holde liv i bål, matlaging og oppgaver i forhold til geografifaget, samt praktisering av rett bekledning som gir velvære på tur. Vi vil også ha fokus på sporløs ferdsel i et område som er mye brukt til rekreasjon/ turliv. Avslutter med forflytning tilbake til buss som henter oss 15.30. Tilbake ved skolen ca. 16.0
Plan B
Om det skulle vise seg å bli veldig dårlig vær med sterk vind, nedbør (våt) og generelt vanskelig med å utføre arbeidet i planlagt område, vil vi ha turen i et område nærmere skolen men fremdeles ha fokus på utdelte arbeidsoppgaver. Samt hensynsfull ferdsel i områder som er mye i bruk.
Kart satellitt
Kart enkelt

Plan C (beredskapsplan)
Førstehjelpsutstyr, alle elevgruppene har det mest nødvendige til seg selv. Lærerne har en mere utstyrt pakke for supplering.
Lærere har mobiltelefon med nok strøm.
Husk at leder for turen har ansvaret til alle er helt hjemme igjen. Det kan være lett å slappe av når selve turen er over og transporten hjem fra turområdet starter. Lederen må̊ følge med på̊ at alle kommer trygt hjem! Når dere har kommet hjem (og ingen skade har skjedd), Ring hjemme leder og fortell hvordan turen var.
Særskilte Corona tiltak
- Er eleven eller lærer syk/symptomer på sykdom, må han/hun holde seg hjemme fra turen.
Værvarsel for området:
https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/timetabell/1-312957/Norge/Troms%20og%20Finnmark/Alta/Alta?i=1
Utstyr dagstur
Ytterbekledning:
|
Vanntett bukse i tilfelle vått/overvann
|
Vindtett jakke og bukse
|
Lue
|
Vindvotter, evt. hansker som holder deg varm/tørr
|
Innerlag:
|
Ull overdel/skjorte/netting
|
Ull stillongs
|
Ullsokker (2 lag)
|
|
Øverst i sekken/pulken:
|
Mellomlags ull/genser/fleece
|
Buff, skjerf
|
Viktig: Et ekstra sett med skift til overkropp.
|
Leirjakke/dunjakke
|
Leirsko
|
Teknisk utstyr:
|
Kart og kompass
|
Solbriller
|
Vannflaske og termos
|
Toalettsaker:
|
Toalettpapir
|
(Solkrem = viktig på vinterturer)
|
Liggeunderlag og reinskinn
|
Vindsekk/jervenduk
|
Matlaging:
|
Primus/stormkjøkken + brennstoff
|
Kjelesett
|
Stekespade, øse
|
Tallerken, kopp og bestikk
|
(Tørkerull)
|
Reparasjonsutstyr:
|
Kniv
|
Tape, ståltråd
|
Førstehjelp:
|
Renhold: Sprit, våt servietter
|
Plaster, sportstape, gnagsårplaster, paracet, støttebandasje, strips, branngel.
|
Ekstra?
|
Mat:
|
Lunsj
|
Mellommåltider
|
Snacks
|
Kaffe/te/saft
|
Nød proviant
|
OBS! Drikke nok.
|
Fiskeutstyr:
|
Fiskestang med nødvendige sluk/kroker
|